Profil af en københavner

Vi kan være stolte af vores frisind og Copenhagen Cool. Men vores manerer … er ikke helt i top.

 

Sommer- og vinterkøbenhavnere

Stifter og adm. direktør i Living Institute, Heidi Rottbøll Andersen:

”Der findes to folkefærd i København. Vinterkøbenhavnerne er der ikke ret mange af. Gaderne er her halvtomme. På årets første sommerdag kommer sommerkøbenhavnerne så ud, og søerne og parkerne bliver fyldt med københavnere, glade og udadvendte. Det er ikke til at forstå, at det er de samme mennesker – men det er altså to vidt forskellige folkefærd.”

Ifølge Heidi opfattes København stadig lidt som en stor landsby af udlændinge (de fleste storbyer har mindst 5,5 mio. mennesker i dag). Men byen er også meget elsket.

”At man kan bade i havnen har en kolossal betydning. Alle de rekreative områder, hvor man kan cykle rundt, få frisk luft, spise godt og byfester som Distortion. Det bliver virkelig fremhævet af vores udenlandske klienter.”

Kulturchok

Vi københavnere er dog ikke altid kun så vedlidte, som vi går og tror.

Heidi fortæller om eksemplet med en herboende amerikansk mor, der ville gøre ligesom de lokale og lade hendes to børn cykle selv til skole. Da hun fik besøg af sine forældre hjemme fra USA, blev de fuldstændig forfærdede, da de så børnene cykle afsted om morgenen.

”Så måtte hun forklare dem, at de bare skulle lade som om, de boede i Connecticut i 1950’ernes USA, så havde de en idé om, hvor trygt livet i København er.”

Mens det at kunne sende vores børn afsted uden pansret mandsopdækning nok af mange opfattes som en positiv ting ved vores by, er der dog også mere direkte negative udsagn. Udlændinge mener fx generelt, at vi er uopdragne og uhøflige – målt på fx antal høflighedsfraser i vores sprog og omgangstoner.

Stammementaliteten spiller ind

Det, mange udlændige gør som norm, gør københavnere simpelthen bare ikke. Og vores ”stammementalitet” spiller ifølge Heidi meget ind:

”Vi opfører os, som når vi er hjemme hos familien. Og der trækker man jo ikke stolen ud for sine nærmeste eller holder døre. Det mærker man så også i vores servicefunktioner, hvor tjenere på restauranter ikke ligefrem hopper og danser for at servicere kunder.”

 

Kolde københavnerfakta

• Danskerne er verdens mest tillidsfulde folkefærd. Man lader fx i DK gladeligt børn sove udenfor i barnevogn, mens det i USA er svært bare at anskaffe sig en barnevogn.
• Østdanskere og københavnere taler mere og hurtigere end i andre dele af landet. Ofte en grund til miskommunikation.
• En kulinarisk kuriositet: Københavnere køber mere end to til tre gange så meget ingefær som i resten af landet.